Recomanacions per l'aïllament o quarantena

16.03.2020

Ens esperen dies complicats per endavant. Ens trobem davant una situació desconeguda, incerta, que pot generar en tots nosaltres moltes emocions com angoixa, por, tristesa, i un llarg etcètera. Com gestionar-ho? Què els hi expliquem i com als nens?

Us deixem uns quants consells extrets de la Guia COPC Quarantena i  de l'informe Faros "com explicar als infants els motius d'aïllament o quarantena pel coronavirus" de Sant Joan de Deu. 

- Informar-se bé: consultar fonts d'informació contrastades i evitar la sobre informació. No és sà estar tot el dia pendents de les notícies, cal preservar un espai.

- Informar bé als altres: evitar parlar constantment del tema, procurar donar missatges de cura. Evitar escampar rumors i informacions falses. Compartir les que creiem rellevants. 

- Informar als nens: Cal un missatge clar, sense minimitzar ni alarmar. Han d'estar informats i hem d'estar alerta a les seves preocupacions, neguits i angoixes. Reduir la seva por deixant clar que els adults sabem i sabrem com cuidar-nos i protegir-nos a tots plegats. Hem de mantenir la calma i les rutines habituals en la mesura del possible.

- Organitzar-se: tant a nivell de logísitca com d'espais. Cal ser previsors i sempre que es pugui, respectar espais diferenciats a casa (no cal estar tot el dia junts!).  Amb els nens: establir unes rutines que els hi proporcionin seguretat: horari d'activitats/estudi, àpats, higiene, joc, oci, etc..

- Conectar-se: matenir contacte amb els amics i resta de família que aquests dies no podem veure. Fer videotrucades, escriure's, mantenir el contacte diari.

- Relaxar-se i distreure's:  acceptar que hi ha una part de la situació que no podem controlar ni preveure. Ens trobarem davant de reptes que haurem d'afrontar quan arribi el moment. Pertant és important distreure's. Trobarem un munt d'oferta d'oci online: concerts en streaming, museus virtuals, llibres i revistes gratüites digitals, pel·lícules, etc.. ah! i molt important: FER SERVIR EL SENTIT DE L'HUMOR. L'humor ens ajudarà a reduir la por i mantenir l'angoixa a ratlla.

- Treure'n la part positiva: És un moment per parar i reflexionar sobre les nostres prioritats i propers passos que volem donar. Aprofitar aquests moments per fer allò que normalment no tenim temps de fer. Valorar l'empatia i solidaritat de molta gent, coneguda i desconeguda i, sobretot....

... RECORDEU QUE ES TRACTA D'UNA SITUACIÓ TEMPORAL, PASSADA LA QUAL HAUREM APRÈS MOLTES COSES, TANT DE NOSALTRES MATEIXOS COM DELS ALTRES.

Cuideu-vos i molta força!

Equip de Gama

Fonts:

-Col·legi de Psicòlegs de Catalunya: Guia COPC Quarantena. https://www.copc.cat/adjuntos/adjunto_15213/v/Guia%20de%20gesti%C3%B3%20psicol%C3%B2gica%20davant%20quarantenes%20per%20malalties%20infeccioses.pdf?tm=1584127708

- Informe Faros. Sant Joan de Deu: "Com explicar als infants els motius d'aïllament o quarantena del coronavirus". https://faros.hsjdbcn.org/ca/articulo/com-explicar-als-infants-motius-laillament-quarantena-pel-coronavirus